Wat is een koolhydraatarm dieet en waar is het goed voor? 

Een dieet waar je de laatste tijd veel over hoort is een koolhydraatarm dieet. Hoewel je dit misschien niet een dieet kan noemen, aangezien het ook een manier van leven is en niet per definitie voor een kortere periode. Maar wat is een koolhydraatarm dieet en waar is het goed voor? 

Wat heeft je lichaam nodig? 

 Je lichaam heeft koolhydraten nodig, deze geven je energie. Koolhydraten, oftewel suikers,  vind je in nagenoeg alle voedingsmiddelen, maar extreem veel koolhydraten vind je in snoep, koek en fris. Koolhydraten kun je onderverdelen in trage en snelle koolhydraten. De trage koolhydraten tref je aan in volkoren producten en de snelle koolhydraten in producten met geraffineerde suikers. De langzame koolhydraten zijn goed voor je, terwijl de snelle je kort een energieboost geven, om je vervolgens weer in een dip te laten belanden, waardoor je opnieuw trek krijgt in suikers. 

Andere bron van energie aanspreken 

Door de koolhydraten in je dieet te beperken zorg je ervoor dat je lichaam een andere bron van energie moet gaan zoeken, het kan immers niet meer de suikers verbranden die je normaal gesproken binnenkrijgt. Je lichaam zal dan vet gaan verbranden.  

Een koolhydraatarm dieet zorgt er dus voor, mits goed toegepast en ondersteund door krachttraining, dat je vet gaat verbranden en afvalt. Zoals gezegd is de combinatie met krachttraining van belang om er voor te zorgen dat je lichaam niet je spieren gaat afbreken om aan energie te komen. Een koolhydraatarm dieet zal dus bestaan uit een deel vetten, weinig koolhydraten en dan vooral langzame koolhydraten en een groot deel eiwitten. Deze laatste zorgen ervoor dat je spieren behouden blijven en alleen het vet in je lichaam verbrandt wordt. 

Tagged with: